Докога е добре и безвредно да се кърми?

Хранене с АМ, кърмене, захранване на бебетата, режим на хранене, вода, течности, витамини

Модератори: da_ra, marina popova, rockmama

Докога е добре и безвредно да се кърми?

Мнениеот pinchpinch » 09 Мар 2009 13:06

Чух че майки кърмят децата си до 5 г възраст и го смятат за нормално щом детето иска.

Според педиатърът ни кърменето не бива да продължава повече от 3 г.

До 3г би трябвало да сме преодолели кризата на аз-а и да са ни поникнали зъбите, така че да няма нужда да се успокоява на гърда. Ами ако поради някакви индивидуални особености не сме преодолели кризата на аз-а, трябва ли аз едностранно да преустановя кърменето или детето само ще се откаже? В момента сме на 1г и 4м.
Какво е вашето мнение?
pinchpinch
Новороден любопитко

Мнениеот toni_ » 09 Мар 2009 13:26

Кърмила съм до 1 год.и 4 месеца,а за вреда от кърмене не съм чувала.
toni_
Ученик-хубостник

Мнениеот marina5816 » 09 Мар 2009 14:31

аз смятам че може да се кърми до към 1год и половина за вреда и аз не съм чувала :smilie=kiss of love.gif
Изображение
Аватар
marina5816
Новороден любопитко

Мнениеот teddy14 » 09 Мар 2009 14:33

Аз за голямо мое съжаление кърмих само 5 месеца.Но никог ане съм чула за вреда от кърменето-въпрос на усещане е според мен.Щом и на двете страни им е приятно-какво лошо има?
Каква би могла да е вредата от това?Освен ако майката злоупотребява с нещо?!
Е,не мисля че е много практично,но ако на някои това му доставя удоволствие.....
Изображение
ИзображениеИзображение
Аватар
teddy14
Раче-първолаче

Мнениеот pinchpinch » 12 Мар 2009 10:38

Относно вредата според една мед.сестра: децата ставали "лигави" или както аз си го обяснявам по-бавно стават самостоятелни психологически. В смисъл до 3г има някаква физиологическа потребност, а след това, ако се продължи, дали ще представлява психологическа вредност?
pinchpinch
Новороден любопитко

Мнениеот rockmama » 12 Мар 2009 11:15

Тази тема ми е болна, затова ще се изкажа кратко и без да изпадам много влични обяснения.
привързаносдтта е явна при дългото кърмене.Потребността да се кърми още перид годинката или да речем до годинката има.След това е просто навик :wink: Това елично мнение.
За вреда може да има вреда на психологическа основа и тя се изразява в това, че детето към втората година почва да се сравнява с връстниците си.т.е. едно три годишно дете може и да го приеме по-тежко това ,но може и да не го приеме, че другите деца не правят нещата които то прави.същото е и гърнето.
А още по-дълбоко психологично погледнато ще си спомена моят любим Фройд, който отдава на връзката между майка и дете по-друго звучене.както знаете Фройд обяснява всичко на базата на сексуалността.И една такава връзка поражда потребности в детето, които от изразява по друг начин-това вече всеки си го приема както намери за добре.Аз си имам свои заключения :wink:
И на последно място здравословното с-яние.Аз съм склонна да се съглася ,че в един момент организмът на майката се изтощава от дългото кърмене, както знаете детето си набавя необходимите вещества за сметка на нейният организъм.
Затова здраво хранене и много почивка(това досега не съм чула да имам мама, която да си спинка и да си хапва спокойно) :wink:
Май не бях кратка а :lol: :lol: :lol:
Аватар
rockmama
Админ

Мнениеот Sedna » 12 Мар 2009 11:20

pinchpinch написа:Относно вредата според една мед.сестра: децата ставали "лигави" или както аз си го обяснявам по-бавно стават самостоятелни психологически. В смисъл до 3г има някаква физиологическа потребност, а след това, ако се продължи, дали ще представлява психологическа вредност?

Това са глупости :wink: Децата стават лигави не от кърмене, а от неправилно възпитание от страна на родителите. Който го твърди, говори на кило, от неграмотност или комплекси, или от двеете.

Има доста писано по повод "вредите" от продължително кърмене във форума. Потърси и прочети.
Възрастта до 3 години наистина е много важна и децата през този период имат особена нужда от нежност и закрила от родителите, и особено от майката. Кърменето е незаменимо като такъв източник на чувство на спокойствие и увереност.
Обаче няма такова нещо, че след 3-тата година става вредно. Всичко е въпрос на културни и социални условности. И обремененост.
Sedna
Абитуриент-конкурент

Мнениеот da_ra » 13 Мар 2009 02:59

Някъде около втората година на детето, то става доста по-независимо и започва да изчезва сукателния му рефлекс. Именно тогава според мен, е момента за отбиването "по взаимно съгласие". :lol: С малкия се кърмихме до 2г. и той просто сам се отказа по това време. Затова съм склонна да се съглася с лекаря, че кърменето до 2-3 годиншна възраст е оптималния вариант. Не бих кърмила повече, освен разбира се, ако обстоятелствата не го налагат - баща ми е роден в следвоенните години на Втората световна война и е бил кърмен доста до късно, защото просто не е имало много какво да се яде - били са ужасно гладни години... Ами съвсем нормален си е :wink: и дори не е цицоман, защото майка ми не е много надарена в тази обсласт. :lol: Но не бих възприела като нещо необичайно или нередно, ако някой кърми по-дълго от 3г. Все пак в природата животните дават на "малките си" да бозаят, макар че последните са стигнали почти техния ръст и на мен никак не ми е странно като ги гледам по Дискавъри. :lol: Фройд е бил доста известен за времето си, но неговите ученици и последователи доразвиват или направо откровено ревизират тезите му. :wink:
Аватар
da_ra
Най-лична Мара Модератор

Мнениеот Ана2 » 13 Мар 2009 09:07

Повечето мъже, които познавам, са привързани към майките си. Кърмени са различно, някои хич.
Познавам няколко човека, кърмени докъм 3 г. Във всяко село има поне по един човек, на когото са му пръскали кърмица на филия, понеже вече е бил голям и искал да играе навън с децата. Близките им и аз самата не намираме нищо странно в поведението на тези хора сега.
Детето става лигаво, когато не му поставяме граници и не му отказваме нищо. Моят не е лигав в никакъв случай. Че обича да се гушка, да ме целува, че има предпочитания към мен - това да. Но никога в яслата или докато е гледан от баща си например не е ревал за мене.
Има много доводи и различни мнения. Ясно е, че в повечето случаи кърменето приключва към втората година на детето. Но дори да продължи до по-дълго, то самото не е причина за демонстриране на определено поведение - сигурна съм в това. Значение оказват характерът на детето, биологичните му заложби, цялостното възпитание, семейната среда.
По въпроса за самостоятелността - ами мен все ме хвалят в яслата за това колко самостоятелно и с какви изградени навици е детето. Това същото, дето го кърмих година и девет месеца. Просто прилича на баща си, който е кърмен класическите 40 дни.
Изображение Изображение
Румен се роди на 7.11.2006
Аватар
Ана2
Консултант по кърмене

Мнениеот rockmama » 13 Мар 2009 09:35

А защо никой не говори за кърменето след две години :roll: Кажете с това дали сте съгласни?
Аз подкрепям мнението, че засиви от възпитанието на родителите и това как ще подходят към детето., но си зависи и от социалната среда, в която детето се намира.Т.е. Градина, ясла, у-ще :lol: 8)
Всяко различие, което те забележат е потенциална "бомба" която може да ги "травмира"-немога да измисля друга дума за това.
Лабилните хора, отключват много лесно тези "бомбички" и темогат много да навредят на една по-чувствителна душа.Дори и ако един родител е по-строг с дедето също може да му повлияе негативно на самооценката.
Абе всяко нещо си има мярка и в този конкретен случай мярката е до момента, когато детето няма да помни толкова .Мое мнение.Ние тоя въпрос май сме с го въртяли няколко пъти и все ми е интересен. :wink:
даре то става самостоятелно, но ако мама пордължава да ге кара да папа както имаше едон филче за 8г-то така или иначе пак ще си е свързано с мама.
В един момент май мама от желание за близост несъзнателно не се откъсва от детето.
Лично на мен ми е много интересно какво точно кара една майка да кърми след две години.Ази за след една се чудих и още се чудя нищо че кърмя-то по неволя :lol:
Само това желание за близост и гушкането не ми се връзват, след като имам наблюдения над голямото си дете.То неиска да се гушка.то просто неиска да стои на едно място :lol: Странно ми е наистина какви са подбудите на един родител да кърми 4-5 г дете?
Аватар
rockmama
Админ

Мнениеот Sedna » 13 Мар 2009 09:50

Значи това са две съвсем различни неща - когато майката настоява да продължава кърменето на отрасналото дете, и когато то самото настоява. Просто основното правило за кърменето, като за всяко нещо при което има поне двама участници, е нормално и естествено да продължава, докато и двете страни го искат.

Ако е първият случай - в който майката не иска да прекъсне тази форма на общуване - нещата вече са различни и според мен няма особено голяма разлика дали става дума за кърмене или пък за друг вид грижа, чрез която майката се държи обсебващо спрямо детето заради някакви свои неразрешени психологически конфликти и комплекси. Всеки ден виждаме несамостоятелни и потиснати деца, защото майките им ги навличат, не ги извеждат със седмици, хранят ги насила с часове, постоянно им дават разни лекарства или други "задължителни" неща против желанието им, не ги оставят да си играят навън, не ги събират с други деца, само им треперят, привидно от страх да не се разболяват, и пр. и пр. Това за мен си е чиста проба насилие над психиката на децата и за съжаление се среща стотици пъти по-често, отколкото единични случаи на майки, неискащи да спрат кърменето на по-големи деца.
Sedna
Абитуриент-конкурент

Мнениеот Sedna » 13 Мар 2009 14:58

Ще се самоцитирам в пряк отговор на питането на авторката докога било "безвредно" да се кърми:

Sedna написа:Междувременно ето ви линк, в който се твърди, че продължителното кърмене не води до псих. проблеми.
При това без да си давам никакъв зор да търся задълбочено.:

http://www.vegfamily.com/babies-and-tod ... nfancy.htm

The AAP statement goes on to say that “there is no upper limit to the duration of breastfeeding and no evidence of psychological or developmental harm from breastfeeding into the third year of life and longer.”

Т.е.: "Американската педиатрична академия по-нататък твърди, че "няма горна граница за кърменето и липсват данни за вреди в психологическото и общото развитие на детето при кърмене до третата година и след това."

Ето още по темата за кърменето над 2 годишна възраст:
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?t=754&postdays=0&postorder=asc&highlight=%F4%F0%EE%E9%E4&start=280
Sedna
Абитуриент-конкурент

Мнениеот klaris » 14 Мар 2009 15:27

da_ra написа:. Все пак в природата животните дават на "малките си" да бозаят, макар че последните са стигнали почти техния ръст и на мен никак не ми е странно като ги гледам по Дискавъри. :lol:

Бозайниците кърмят, докато на малките им не им поникнат зъбки, с които вече причиняват болка при сукането. От този момент, малките колкото и да искат, майката не дава, а даже и ги гони.
съдбата обича веселите деца
http://www.homeless-burgas.110mb.com/
Аватар
klaris
Новороден любопитко

Мнениеот Sedna » 14 Мар 2009 15:41

klaris написа:
da_ra написа:. Все пак в природата животните дават на "малките си" да бозаят, макар че последните са стигнали почти техния ръст и на мен никак не ми е странно като ги гледам по Дискавъри. :lol:

Бозайниците кърмят, докато на малките им не им поникнат зъбки, с които вече причиняват болка при сукането. От този момент, малките колкото и да искат, майката не дава, а даже и ги гони.

Така е. Обаче:
1. Трябва да се има предвид съотношението между периода на кърмене и общата продължителност на живота, когато се сравняват различни животински видове. При кучетата например, които напълно отговарят на това, което си писала, продължителността на живота е около 10-14 години - не ми се рови да проверявам точно. За човека - знаете, че е много повече.
2. При човека поникването на зъбите не е причина за отбиване. Факт е, че бебетата, дори и със зъби, не хапят гърдите на майките си така, както други, по-низши бозайници, най-вече хищниците. Друг факт - свинете например се раждат със зъби - вярно, единственият бозайник, който се ражда със зъби, но това не означава, че не се кърмят. Напротив.
3. Човекът е много по-сложно устроен психически и емоционално, отколкото животните, които визираш. Не е и хищник, както споменах. Ако се сравнява периодът на кърменето, трябва да се има предвид положенията при по-сравними биологични видове, като например приматите. Много от тях имат доста продължително кърмене. При човешките бебета кърменето като сложност и като въздействие върху психичното и емоционалното им развитие не може да се сравнява изобщо с това при доста от бозайниците. /Все се сещам оня филм за прасетата и резултатите от изследване, показващо, че преждевременно отбитите прасета са по-склонни към агресия и асоциално поведение. Т.е. този фактор им се отразява много дълбоко. Какво остава за хората./
4. Отбиването при бозайниците най-общо става, когато потомството е вече самостоятелно или когато вече почти може да оцелява самостоятелно и скоро преди откъсването от майката. Помисли на каква възраст настъпва това при хората. /При някои свръхзависими от майките си мъже - никога :lol: /.
Ако се сетя още доводи, ще пиша.
Sedna
Абитуриент-конкурент

Мнениеот rockmama » 14 Мар 2009 15:57

Като сте подкарали темата.Снощи по новините се изказаха психолози за това какви травми правят родителите на децата си без дори да го осъзнават.Говореше се за три годишшните деца и именно това което казвам по-горе, че майката от желание нейно вътрешно травмира детето си несъзнателно.
В случая може да се разгледа като желание на майката да удължи този период в пъти повече от необходимото. :wink:
А за отбиването при кучетата аз веднъж с дарето си говорихме за това.
Кучката най-добре казано :lol: в един момент почва да бута малките и не им дава.Вместо това тя ги захранва и ще ви кажа как :wink: Яде храна, която после връща и бута малките да ядат това ,което е върнала.Не им дава да сучат, защото ги подготвя за другата храна. :wink:
Аватар
rockmama
Админ

Мнениеот Sedna » 14 Мар 2009 16:16

Честно тая тема не я разбирам. Звучи ми като на гол тумбак чифте пищови. Или всичката Мара втасала, та до "вредите" от продължителното кърмене опряла... Пърдон, да ма прощавате.

Разбирам да е паднало масово едно кърмене по 2 години, че и повече, та тогава да се почеше по главата българинът и да се почуди какви са евентуалните негативни рамификации върху прогреса и трасформацията на емоционално-психическия комплекс на индивида от продължителното упражняване на потребление на лактацията, предоставяна от женския му родител. Още повече, че в напредналия свят вече са установили, че такива "вреди" няма, когато не става дума за "насилствено" кърмене. О, боже. "Насилствено кърмене"...

Вместо да седне и да се зачуди за ползите за здравето и духа, които се пропускат и от детето, и от майката, като се кърми формално и за твърде кратко и като изобщо не се кърми. Какъвто е масовият случай.
Sedna
Абитуриент-конкурент

Мнениеот rockmama » 14 Мар 2009 16:25

Ми и аз не разбирам защо жените държат да кърмят до 5г :lol:
И на теб последният пост не ти разбрах :wink: Но не всеки е завършил образувание в областта на кърменето Просто сме чели тук таме и сме работили с деца тук таме.Но какво ли е съвременната жена без да разбира другата жена, че има потребност да кърми до 5г.Повярвай ми няма здравословно нищо след първата година.След първата година е просто за удоволствие и на двете страни.защото детето неможе да издържи само и единствено на кърма и да е в перфектно здраве.
Нали въпросът е до кога аз смята до две години не повече. :wink:
За себе си лично не ме умилява гледката на ходещо кърмаче, макар че моето е ходещо.Не ми е толкова кеф да кърмя, колкото вече досадно и изнервящо. :?
И в този ред на мисли защо трябва да разбираме въпросътнали си говорим тук и си обменяме мнения.не енужно да сме на едно или да се докажем че нашето е правилно.Аз немога да разбера желанието на една майка да кърми толкова дълго.Немога както и да го погледна както ида се напъне немога :?
Аватар
rockmama
Админ

Мнениеот Sedna » 14 Мар 2009 16:45

rockmama написа:Ми и аз не разбирам защо жгените държат да кърмят до 5г :lol:
И на теб последният пост не ти разбрах :wink: Но не всеки е завършил образувание в областта на кърменето Просто сме чели тук таме и сме работили с деца тук таме.Но какво ли е съвременната жена без да разбира другата жена, че има потребност да кърми до 5г.Повярвай ми няма здравословно нищо след първата година.След първат агодина епросто за удоволствие и на двете страни.защото детето неможе да издържи само и единствено на кърма и да е в перфектно здраве.
Нали въпросът е до кога аз смята до две години не повече. :wink:
За себе си лично не ме умилява гледката на ходещо кърмаче, макар че моето е ходещо.Не ми е толкова кеф да кърмя, колкото вече досадно и изнервящо. :?

Ама това пак са две различни неща - това, че теб не те умилява гледката на ходещо кърмаче, не означава, че въпросното ходещо кърмаче е жертва на психическо насилие от лошата си майка, която, видите ли, продължава да го кърми. Означава чисто и просто, че теб не те кефи.

Ето това не разбирам - защо трябва да се смесва субективното възприемане на по-продължително кърмене с разни измислени теории за вреди върху психиката.

А и дали една жена ще реши да кърми до 5 години - ако детето й е ок с това и ако продължава да си търси сукането, проблем няма. Освен, разбира се, за предубедените зрители.

И, както казах, лично за мен не е "проблем" жени, решили да кърмят до 5-годишна възраст - такива май лично не познавам, въпреки че имам досег с "лактивистки," така че, дори и това да беше вредно, едва ли може да се говори за опасна и мащабна тенденция. За мен проблемът е че масова майки, които са решили да кърмят "дълго," под това разбират да добутат до 5-месечна възраст, по една или друга причина, често кърмейки непълноценно. Заради липса на мотивация, невежество от страна на медицински персонал и не на последно място, обществени нагласи на други майки, баби, лели и лекари от типа че "кърменето след годинка е безполезно, а по-късно - направо увреждащо."

Няма как да повярвам на твърдението ти, че "няма нищо здравословно в кърменето след първата година," просто защото субективното мнение и културната и социална обремененост са едно, а фактите друго. Та това твое твърдение е чисто и просто субективно мнение, най-вероятно плод на културните и социалните условия, в които сме израсли. Което не го оспорвам, но и не мога да го приема за сериозен довод, че продължителното кърмене уврежда. Моля ви.

А като сте чели -прекрасно. Още от предната тема предложих някой да цитира нещо конкретно като изследване, научен факт, сериозна статия или каквото и да било, в което се твърди, че кърменето след годинка не е полезно, а след 2 превръща горките дечица в социопати или нещо подобно. Дайте факти. Това, че някоя майка намира кърменето след годинка за изнервящо, е нейно право и въпрос на лично възприятие. Но нека не налагаме личните си възприятия като норма, още повече да ги представяме за нещо научно обосновано.
Sedna
Абитуриент-конкурент

Мнениеот Ана2 » 14 Мар 2009 16:54

И никой не те кара да разбираш мотивите на останалите. Казано честно, ако се чувствах като теб, отдавна щях да съм отбила. Не просто да съм опитала.
Седна е права обаче. Къде са тези кърмещи по сто години майки, та да говорим за такъв проблем? Вместо това срещаме постоянно такива, които пушат и пият, докато са бременни; влачат децата по задимени кафета; задоволяват всяка тяхна прищявка; по никакъв начин не реагират на агресията им; дават им по цял ден да джъткат на компа и т.н. По посочените от мен проблеми се спомене мимоходом, все едно не са епидемия, а се разглежда казус, който е толкова хипотетичен, че думи нямам.
Много пъти съм казвала, че съм човек, отричащ всякакви зависимости. Затова винаги съм се стремяла да мога без всичко. Това, че някоя майка може да е зависима от кърменето, не е невъзможно, но зависимостите имат много лица. Ние се хващаме за една. Каквато и да е зависимостта, ако я има, тя е белег за друг проблем, който просто по този начин се е проявил. Няма нужда да гледаме първо последствието. Нека видим причините. Те могат да са различни.
В крайна сметка факт е, е повечето от нас, заклетите кърмачки във форума, отбихме децата си по някое време. И не сме се тръшнали :)
Изображение Изображение
Румен се роди на 7.11.2006
Аватар
Ана2
Консултант по кърмене

Мнениеот rockmama » 14 Мар 2009 16:56

Седне пак не четеш.Мен не ме умилява ходещо, а насилствено навярно е това, което прилагат родителските тела на 5-6г деца.
Дай факти ,че това е съвсем в реда на нещата :lol:
Нито един психолог няма да го потвърди, най-малкото пък родител.Рядко ще срещнеш някой да е съгласен, че е безвредно за детето на такава възраст да се кърми.
И никой не налага както ти обичаш да казваш интернет не е място да се наложи мнение.Всеки си изказва своето. :lol:
Прекаленото кърмене може да води рискове за социалната адаптация на детето.Това също може да се отнесе и за дългото ползване на памперс, за нощното напикаване, за прекалената строгост на родителя и за безброй други неща, които майките смятат за нормални.
Чети внимателно и не бъди така емоционална.Да те черпя една китка :smilie=mylove.gif :wink:
Аватар
rockmama
Админ

Следваща

Назад към Кърмене, хранене и захранване